Zwemmend Redden
Meer dan alleen maar baantjes zwemmen
Zwemmend redden is voor waterliefhebbers die meer willen dan alleen maar baantjes zwemmen. Tijdens deze cursus leer je veel extra zwemvaardigheden, van extra vaardigheden in het zelfredzaam zijn in het water tot het veilig uit het water halen van slachtoffers.
Over Zwemmend Redden
Toepassen van reddings- middelen en technieken
Tijdens Zwemmend Redden leer je het gebruik maken van reddingsmiddelen en technieken om zowel jezelf als een slachtoffer te redden. Ook leer je hoe je jezelf kan bevrijden als een drenkeling je vastpakt, en hoe je vervolgens met de drenkeling aan de kant komt. Deze technieken worden onder andere geoefend door het uitvoeren van casussen in het zwembad en soms in buitenwater.
Conditie en slagverbetering
Een goede conditie is belangrijk voor een zwemmend redder, daarom wordt hier wekelijks op getraind. Ook wordt er aandacht besteed om de zwemslagen na het ABC Zwemmen op niveau te houden en te verbeteren.
Opduiken van slachtoffers
Tijdens de cursus Zwemmend Redden wordt er in verschillende stappen gewerkt naar het opduiken van slachtoffers. We beginnen bij het opduiken van bordjes, daarna leren we een pop op te duiken, uiteindelijk leren we een medeleerling op te duiken en te vervoeren.
Wat bieden wij
De cursus zwemmend redden bestaat uit drie officiële niveau’s, die wekelijks in verschillende groepen door de Haarlemse Reddingsbrigade worden gegeven. Hierbij volgen wij de officiële diploma lijn van Reddingsbrigade Nederland waar wij eens per jaar examen in hebben. Er wordt geprobeerd om cursisten zo veel mogelijk bij leeftijdsgenoten in de groep in te delen.
Naast de officiële niveau’s vullen wij deze cursus aan met onze eigen HRB Survival diploma’s, en af en toe voor de oudere groepen oefeningen in het buitenwater.
Junior Redder (1 t/m 4) ca. 6 – 9 jaar
Een Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden.
Kinderen kunnen na het ZwemABC meteen doorstromen naar Junior Redder 1. Sport en plezier staan bij de Junior Redder diploma’s voorop. Het voornaamste doel is om spelenderwijs de zelfredzaamheid van kinderen te vergroten. Eerst door het verder watervreesvrij maken, het verbeteren van de zwemtechniek en het omgaan met bijzondere situaties in het water. Daarna maken kinderen kennis met verschillende hulp- en reddingsmiddelen en wordt een begin gemaakt met het aanleren van de vaardigheden om een droge redding (een redding vanaf de kant) uit te voeren. Wanneer een kind alle diploma’s heeft behaald, is hij Junior Redder.
Zwemmend Redder (1 t/m 4) ca. 9 – 12 jaar
Een Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren, eventueel met hulp- en reddingsmiddelen.
De Zwemmend Redder gaat een stapje verder dan de Junior Redder. Bij deze opleidingen leer je hoe iemand zwemmend gered kan worden (een natte redding). Bij deze natte redding wordt de nadruk gelegd op het benaderen en het vervoeren van een drenkeling. Samenwerken staat in deze opleidingen centraal. Er wordt meer ingegaan op het handelen tijdens een ongeval, het zoeken van drenkelingen in onbekend water en zorgen voor veiligheid tijdens een redding voor redder en drenkeling. Wanneer een kind alle diploma’s heeft behaald, is hij Zwemmend Redder.
Lifesaver (1 t/m 3) ca. 12 – 16 jaar
Een Lifesaver is (nog) geen professional, maar bezit wel de vaardigheden om drenkelingen te redden en hulp te verlenen.
De Lifesaver diploma’s zijn de laatste diploma’s in de Lifesaving lijn. Een Lifesaver bekwaamt zich in het redden van drenkelingen en het vergroten van zijn zelfredzaamheid en leert daarmee (zelfstandig) adequaat hulp te verlenen, mocht hij ergens een drenkeling aantreffen. Daarnaast maakt het verlenen van eerste hulp ook onderdeel uit van de opleidingen. Wanneer alle diploma’s zijn behaald, is iemand een Lifesaver.
HRB Survival
Aan het eind van het seizoen, in juni of juli, zwemmen wij af voor een HRB Survival diploma, dit diploma heeft als doel om de vaardigheden van cursisten halverwege het jaar te testen. De inhoud van deze diploma’s bestaat uit exameneisen van het volgende officiële niveau, aangevuld met oefeningen voor survival zwemmen.
Aanmelden
U kunt zich per mail bij ons aanmelden, zie hiervoor onze pagina met contactgegevens.
Examens
Wij volgen de officiële diploma lijn van Reddingsbrigade Nederland en hebben hier eens per jaar, in februari, examen in. Daarnaast hebben wij elk jaar, voorafgaand aan de zomervakantie, examens voor het HRB Survival diploma.
Exameneisen
Download exameneisen Junior Redder
Download exameneisen Zwemmend Redder
Download exameneisen Lifesaver
Kledingeisen
Voor de examens Zwemmend Redden gelden kledingeisen. Tijdens een deel van de Zwemmend Redden lessen wordt er ook met kleding gezwommen.
Het grootste deel van het examen wordt afgelegd in reguliere zwemkleding (badpak/bikini/zwembroek). Mocht er in de exameneisen worden gevraagd dat er een onderdeel gekleed uitgevoerd wordt, dan moet de kleding voldoen aan de hieronder gestelde eisen. De kledingstukken behoren zodanig aan te sluiten dat deze tijdens het zwemmen niet verloren kunnen worden.
Of kleding voldoet is ter beoordeling van de examinator, bij twijfel kan de instructeur worden geraadpleegd. De kleding dient altijd schoon en in goede staat te zijn.
Download kledingeisen alle examens
Gebruik van een (zwem)bril
Het gebruik van normale brillen plus of min dioptrie is toegestaan. Het gebruik van een duikbril (op sterkte) bij de hiervoor in aanmerking komende examenonderdelen dient te worden aangevraagd. Belangrijk is dat de coördinator hiervan op de hoogte is. Schade en/of letsel optredend door het gebruik van de zwembril is op eigen risico.
Junior Redder
- Badpak, bikini of zwembroek
- T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen tot de pols
- Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan), jurk of rok tot de enkels
- Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon)
- Schoenen die het vrij buigen van de voet niet of minder goed mogelijk maken (schoenen zonder echte zool zijn niet toegestaan)
Zwemmend Redder en Lifesaver
- Badpak, bikini of zwembroek
- T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen tot de pols
- Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan), jurk of rok tot de enkels
Updates zwemmen
Altijd op de hoogte blijven?
Meld u nu aan voor onze nieuwsbrief!
Examens Zwemmend Redden 12 maart
/0 Reacties/in Zwemmen updates en verslagen /door Nick MooneDeze week is het tijd voor de examens van de bondsdiploma’s Zwemmend Redden! Alle examens vinden plaats op 12 maart, vanaf 16.00 uur. Voor de examens gelden kledingeisen, deze zijn […]
Kledingeisen elementair en reddend zwemmen
/0 Reacties/in Zwemmen updates en verslagen /door LauraIn november zijn we gestart met gekleed zwemmen, hiermee wordt wekelijks gezwommen tot en met het examen. Wat moet je aan? Kleding eisen tot en met junior redder 4 – […]
Wijzigingen zwemles zaterdag
/0 Reacties/in Coronavirus updates, Opleidingen updates en verslagen, Zwemmen updates en verslagen /door LauraBeste leden en ouders/verzorgers van leden, Vanwege de nieuwe maatregelen die op zondag 28 november 2021 zijn ingegaan, moeten er een aantal aanpassingen worden gemaakt aan onze lessen. Helaas […]